La Diputació impulsa la redacció de plans d'accessibilitat a 15 localitats

12 de Novembre de 2009

Si un espai és accessible per a un nen, ho serà per a la gran majoria de la població. Seguint aquesta premissa, la Diputació ha signat un conveni amb l'ONCE i l'Imserso per redactar plans d'accessibilitat per a 15 ajuntaments de les comarques gironines. Tot i que el pla no inclou la construcció d'obres, servirà com a "full de ruta" per als consistoris.

 

 

Unes escales, un pendent massa fort, un cartell que queda massa enlairat per a la vista d'una persona que va en cadira de rodes... En la vida diària hi ha moltes situacions en què una persona discapacitada o simplement d'edat avançada pot patir problemes d'accessibilitat. Això es fa més patent en els petits municipis, ja que sovint no tenen prou recursos per adaptar les seves instal·lacions a les necessitats d'accessibilitat dels seus habitants. 


Per això, la Diputació de Girona ha signat un conveni amb ?l'ONCE i la Imserso per tal d'impulsar la redacció de plans d'accessibilitat en 15 municipis gironins. La iniciativa es limitarà a la redacció dels plans i no inclourà la construcció d'obres, però servirà com a full de ruta per als consistoris. El diputat d'Acció Social, Jaume Sitjà (ERC), va reconèixer que en època de crisi serà difícil que els ajuntaments puguin executar les obres, però va destacar que els plans serviran perquè els tècnics municipals sàpiguen què han de fer perquè els nous edificis siguin accesssibles. A més, va afegir, quan es presenti l'oportunitat de demanar subvencions, els consistoris en qüestió ja tindran els plans redactats i per tant els serà més fàcil optar-hi. 

Integració dels discapacitats
Els plans d'accessibilitat volen ser una eina que permeti la integració de les persones amb discapacitat, de manera que puguin dur una vida normal sense problemes. Per això, el seu àmbit d'estudi comprèn diferents àrees, des de vies i espais públics fins a transports, comunicacions i senyalitzacions, centres de coneixment i treball i la infoaccessibilitat (que consisteix, per exemple, a adaptar els cartells i les agendes culturals a les persones amb discapacitat, i que indiquin si en un acte hi haurà accés per a disminuïts). Per aquest motiu, han partit de la base que cal percebre els municipis "amb la mirada d'un nen": consideren que, si unes instal·lacions van bé perquè un infant les pugui fer servir, també seran accessibles a la resta de la població. 

 

Link: http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/12/pobles-mesura-dels-infants/369179.html

 

M.MERCÈ COROMINAS NOGUERA
C. EMILI GRAHIT, 62 ENT. 1ª 17003 GIRONA SPAIN        TEL. +34 972 22 33 95         FAX +34 972 42 64 85         mmcorominas@coac.net